MSM info och Dossering

MSM

Vad är nu detta?
"Metylsulfonymetan"
Organiskt svavel och metyl – viktigt näringsämne för hela kroppen.

Det är ett ämne som gör håret starkare och mer levande, naglarna starkare och huden mjukare. Samtidigt dämpar det allergiska reaktioner orsakade av föda, pälsdjur, damm och pollen. Ett ämne som kan verka antiinflammatoriskt och smärtlindrande vid ryggvärk, artros, reumatism, ledvärk och andra sjukdomstillstånd – samtidigt som den hjälper mot förstoppning och andra magbesvär.

Hur fungerar MSM?
Man kan se MSM som en cellulär mjukgörare som gör cellmembran mer genomträngliga. Det resulterar i att cellerna tar upp näring och syre bättre. Det innebär också att cellen mer fullständigt kan lämna ifrån sig de slaggprodukter som uppstår vid själva cellförbränningen. MSM verkar antiinflammatoriskt, ökar blodcirkulationen och höjer mjölksyratröskeln. Detta visar sig i form av ökad ork och pigghet.

Det finns en vetenskaplig studie gjord på tävlingshästar där man konstaterar att de hästar som fick MSM, sänkte sina varvtider med i genomsnitt 2,5 sekunder. Hästarna får även mindre muskelinflammationer och återhämtar sig snabbare. MSM har av just denna anledning blivit mycket populärt i trav- och galoppkretsar. Det är inte dopingklassat.

Många upplever de får starkare och bättre fungerande immunförsvar med hjälp av MSM. Även många av B-vitaminerna, till exempel B1 och biotin, är beroende av organiskt svavel för att kunna utnyttjas optimalt
av kroppen. MSM dämpar även de nervsignaler som färdas via de så kallade C-fibrerna i nervsystemet. Dessa nervbanor är de som bland annat förmedlar långvarig och molande värk. Resultatet blir hos de flesta en reducerad värk.

Bidrar till utrensning av gifter
Våra kroppar är beroende av svavel för att avgiftningssystemet ska fungera tillfredsställande. Levern använder svavel och brist på ämnet leder till att vi kan drabbas av överkänslighet mot olika ämnen i form av astma eller olika former av allergi. Människor som har mycket gifter lagrade i sina kroppar märker av den utrensning som MSM startar. Detta kan yttra sig som en tillfällig förvärring av existerande symtom, tillfällig värk och trötthet i kroppen eller att gamla skador som man trott varit läkta kan temporärt ge sig tillkänna igen.

Man ska inte se dessa saker som tecken på att man inte ”tål” ämnet, utan ett tecken på att kroppen startat en läkningsprocess som startar med en storstädning först. Speciellt människor som under längre perioder
använt olika mediciner, eller varit utsatta för mycket miljögifter, kan drabbas av en utrensningseffekt. Effekten kommer sig av att kroppen försöker göra sig av med upplagrade gifter, snabbare än vad lever och njurar hinner med.

Ett bra sätt att börja med MSM är att ta ett kryddmått om dagen första veckan. Andra veckan kan man öka till två kryddmått. Tredje veckan ökar man till tre kryddmått för att efter en månad vara uppe i fyra kryddmått som motsvarar en tesked. Sedan kan man ligga kvar på denna dosering och se om man får önskad effekt. Får man ingen effekt kan man öka ännu mer.

Man kan under någon månad ta upp till flera teskedar per dag för att kroppen ska få sitt uppdämda behov av ämnet tillgodosett. När man väl fått effekt kan man sedan trappa ned dosen till en normal underhållsdos om mellan två och fyra gram per dag. Vissa kan behöva ta mer för att få bibehållen effekt. Man får prova sig fram samtidigt som det gäller att hitta den minsta dosen som ger maximal effekt.

Skulle man råka ut för en större utrensning, så rekommenderas att man minskar dosen till hälften, dricker mycket vatten och håller ut. Det kan ta allt från några dagar till någon vecka innan avgiftningseffekten
avtar. Se det som något positivt – kroppen har startat en läkningsprocess. Kroppen kan även avlägsna skräp genom huden. Detta kan märkas i form av tillfälliga finnar och plitor. Drabbas du av en utrensning så trappa upp doseringen av MSM långsammare än vad du skulle gjort i vanliga fall. Gå sedan sakta men säkert upp i dosering när du känner att du klarar av det.

Hur lång tid det tar att få effekt av MSM är väldigt individuellt.
Vissa märker effekt på ett par dagar medan andra kan behöva sex månader innan man helt plötsligt över en natt blir av med sina besvär. MSM används effektivare av kroppen om man tar det tillsammans med C-vitamin. Ta ett tillskott av åtminstone 1000 mg C-vitamin tillsammans med MSM för bästa effekt. Människor med känslig mage kan tolerera MSM bättre om de tar det tillsammans med mat. Vissa kan temporärt bli lite oroliga i magen, men detta försvinner hos de
flesta inom någon veckas tid. Man bör ta MSM på morgonen – då personer som tar det för sent på dagen upptäcker att det kan påverka sömnen på natten annars.

Astma och allergi
Astma kostar samhället någonstans kring fem och sex miljarder kronor om året. Detta enligt en forskargrupp vid institutet för miljömedicin vid Sunderby sjukhus i Norrbotten. Bo Lundbäck vid sjukhuset konstaterar att om man kan mildra sjukdomsförloppet så kan man göra mycket stora ekonomiska vinster. MSM brukar kraftigt reducera eller helt ta bort symtom orsakade av astma eller allergi. Sjukvården skulle följaktligen kunna spara mycket pengar genom att börja använda MSM på astma och allergi. Frågan är om man är intresserad?

Eftersom MSM är ett naturligt förekommande ämne, så kan läkemedelsbolagen inte jobba med det. De jobbar bara med patenterbara substanser som man får ensamrätt på under många år. Då MSM inte är klassat som ett läkemedel så existerar inga stora studier som visar hur bra det fungerar, utan man får förlita sig på vad andra människor har för erfarenheter av ämnet. Detta är orsaken till att sjukvården är full av mindre bra lösningar på olika sjukdomar.

Den bästa lösningen kan man inte tillhandahålla då den inte går
att patentera helt enkelt. MSM verkar snabbt och astma- och allergibesvär reduceras drastiskt. De flesta kan sluta med allt vad astma-och allergimediciner heter redan efter någon veckas behandling med MSM.

Reumatiska besvär
Att reumatiker lider brist på svavel upptäckte man redan på 1930-talet då man konstaterade att reumatikers vävnad oftast bara innehöll en tredjedel så mycket svavel som friska individers vävnad. MSM har en väldigt god effekt på många reumatiska besvär. I USA har man i en dubbelblindtest konstaterat att i den grupp av reumatiker som erhöll MSM, så var det 80 procent av patienterna som svarade positivt på substansen. I medeltal gick patienternas värk ned med 82 procent. En indisk studie från 2004 bekräftar detta då man studerat MSM för sig och i kombination med glukosaminsulfat. Man konstaterade att båda ämnena var för sig hade bra smärtstillande effekt vid ledbesvär.

Bäst smärtstillande effekt noterade man dock då man tog båda produkterna samtidigt. Det är ofta en bra svavelkälla som kroppen saknar då man råkar ut för broskförslitning i leder, så kallad artros. Svavel är en viktig komponent i ämnena glukosaminsulfat och kondroitinsulfat, båda svavelhaltiga ämnen som är delaktiga i att bygga upp brosket i lederna. Miljontals celler per sekund byts kontinuerligt ut i människokroppen. Det är därför viktigt att kroppen hela tiden har det byggnadsmaterial som behövs för att kunna generera de nya cellerna. Metyl och svavel är viktiga byggstenar i den processen.

Patienter med Sjögrens syndrom rapporterar att de fått igång sin tår- och salivproduktion med hjälp av MSM. Den förlamande trötthet som Sjögrenspatienter känner försvinner även den hos de flesta. Reumatiker får ofta stor hjälp med reumatiska svullnader genom att smörja med MSM-baserad salva. Svullnaderna kan gå ner och värken minska betydligt. Likadant är det med de Heberdenknölar som många reumatiker får på fingrarna.


Ögon

Man kan göra sin egen MSM-spray genom att ta en del MSM-pulver och blanda det med sex delar vatten. Det kan sen användas för att lösa upp nästäppa, minska snarkande, droppa i ögonen samt spraya på olika kroppsdelar. Genom att droppa lite MSM-spray i ögonen så kan man förebygga åldersseende. MSM mjukar upp linsen så att ögonmusklerna kan fokusera ordentligt. Eftersom MSM har den förmåga att den faktiskt kan tränga igenom det yttersta hudlagret och nå inflammerade områden i kroppen, så kan man använda MSM med gott resultat i salvor och krämer. Det finns en MSM-baserad salva som heter EMS-salva att köpa i hälsokostbutikerna.

Genom att behandla besvär både med salvan och genom att dricka MSM löst i vätska, så attackerar man problemet från två håll och chansen att man snabbt ska få hjälp ökar. Speciellt gäller detta psoriasis – som MSM ofta har god effekt på. Det finns exempel på användare som blivit av med, eller starkt lindrat sina besvär, med hjälp av EMS-salva i kombination med MSM-pulver i dryck. Eftersom MSM har en god smärtlindrande effekt så kan salvan med fördel användas på reumatiska värkande partier av kroppen. Då svavel räknas som ett surt mineral, bör man gärna komplettera med alkaliska mineraler typ kalcium och magnesium.

Speciellt vid intag av höga doser MSM under lång tid bör man tänka på detta. Man bör inte öka intaget av ett ensamt mineral i allt för höga doser utan att kompensera intaget av andra mineraler samtidigt. Produkten Basica Vital som innehåller kalcium, magnesium, natrium, kalium, selen och zink, hjälper kroppen att balansera pH-värdet och är ett bra komplement till ett intag av MSM.

Hår och naglar
Naglar och hår innehåller proteinet keratin som i sin tur innehåller den svavelhaltiga aminosyran cystin. Många som lider av håravfall har en brist på cystin. Eftersom svavel är ett så pass viktigt mineral för kroppen, kan man förstå att brist på ämnet kan ge upphov till olika sjukdomssymtom. En dubbelblindstudie i USA på hår och naglar konstaterar att hundra procent av de som fått MSM som ett tillskott, uppvisade ökad hårtillväxt.

Bara en person av de som fått placebo uppvisade ökad hårtillväxt. Dessutom fick trettio procent av personerna som fått MSM bättre hårkvalitet i form av ökad lyster. Ingen av personerna på placebo kunde uppvisa någon förbättrad hårkvalitet.
En annan dubbelblindstudie visar att alla som fått MSM fått ökad nageltillväxt, samt tjockare och starkare naglar. Bara tio procent av de som fått placebo kunde uppvisa ökad nageltillväxt. Ingen av personerna som fått placebo kunde uppvisa starkare naglar.

Hudbesvär
Svavel är ett av de viktigaste ämnen som finns för att kroppen ska kunna upprätthålla en fullgod kollagensyntes. Andra viktiga ämnen är bland annat vanligt C-vitamin och koppar. Kollagen är kroppens mest förekommande protein och det används till att bygga bland annat blodkärl, bindväv och hud. När vår kropp får brist på svavel kan det yttra sig som torr och hård hud som dessutom kan drabbas av eksem och självsprickor. Dessa självsprickor dyker vanligen upp under fotsulor eller i handflatorna. Huden kan även bli mycket tunn vilket kan vara mycket besvärligt, i synnerhet om det är under fotsulorna.

MSM har även en väldigt god effekt på stora upphöjda ärrbildningar, så kallade keloider. Genom att smörja in dessa med MSM löst i salva, så kan man många gånger få ner ärrbildningarna med ca 80%. Ärrvävnaden får genom MSM hjälp med att lösa upp de korsbindningar som uppstått i ärrets kollagenstruktur vid själva läkningsprocessen. Huden återgår till att bli slät och mjuk med MSM. Detta fungerar även väldigt bra vid sklerodermi, som är en hudsjukdom som yttrar sig som så att huden stramar och hårdnar. Även inre organ påverkas. Likadant gäller för brännskador som kan regenerera hudpartierna och få fram frisk, mindre ärrad hud.

Andra tillämpningsområden
Kortfattat beskrivs här några av det organiska svavlets ytterligare tillämpningsområden.
-Det finns visat att diabetespatienter har kunnat trappa ner sitt insulinanvändande – och till och med sluta med det helt efter intag av organiskt svavel.

-I studier utförda framförallt i Italien har man konstaterat att tillskott av SAMe (S-Adenosyl Metionin) har lika bra eller bättre verkan på depression än medicinering med SSRI-preparat, till exempel Prozac och Zoloft. SAMe tycks ge ett snabbare tillslag, samtidigt som det inte ger några uttalade biverkningar. Eftersom MSM, precis som SAMe, är en viktig metyldonator, verkar MSM indirekt så att hjärnan kan få sitt näringsbehov uppfyllt för att producera signalsubstanser som dopamin, serotonin och acetylkolin. MSM har fördelen att det är ungefär 60 gånger billigare än SAMe.

-Eftersom MSM även har en föryngrande och uppmjukande effekt på kollagen och våra blodkärl faktiskt består av just kollagen, så medverkar MSM till att förhindra att det uppstår de små sprickor i blodkärlen som sedan sätter igen med kolesterol och sedermera även kalkavlagringar. Detta leder till den åderförkalkning som leder till kärlkramp och senare hjärtinfarkt.

-MSM har en god förmåga att få ordning på problem med tandköttsrelaterade besvär i munhålan. Man kan få bra effekt genom att borsta tänderna med lite MSM- pulver. Doppa en fuktad tandborste i pulvret och massera sedan in det i tandköttet med borsten. Problem med blödande tandkött försvinner i regel snabbt efter bara några dagar, och du får ett friskare tandkött som resultat. Tandfickor får genom MSM chans att reparera sig och försvinner oftast.

MSM kan påverka blodets koaguleringsförmåga lite grann, ungefär som Magnecyl, Omega-3, vitlök och Ginkgo Biloba gör. Därför gör man klokt i att konsultera sin läkare om man står på större mängder blodförtunnande mediciner typ Trombyl eller Waran – innan man tar MSM som ett tillskott.

MSM och olika sjukdomssymptom
Organiskt svavel tycks fungera väldigt brett i kroppen och man vet att det kan hjälpa vid bland annat:
Artros, belastnings- och förslitningsskador, höftproblem, reumatiska besvär, heberdens knölar (reumatiskt orsakade knölar på händer), kronisk ryggont

Kronisk huvudvärk


PMS (premenstruella besvär), klimakteriebesvär (vallningar minskar genom att MSM främjar hormonproduktionen)


Muskelvärk, träningsvärk, benhinneinflammation, morgonstelhet i händer och leder:

Fibromyalgi, tendinit (t ex tennisarmbåge)

Bursit (slemsäcksinflammation)

Karpaltunnelsyndrom (inflammation i handleden)

TMD (temporomandibulär dysfunktion – käkmuskelvärk)

Inflammationer och värk, muskelkramper


Halsbränna (magproblem med sura uppstötningar)

Lupus – SLE (Systemic Lupus Erythematosus, autoimmun sjukdom)

Gikt (överskott på urinsyra som ansamlas i lederna, oftast först i stortån)

Sjögrens syndrom (muntorrhet och torra ögon)

Blåskatarr

Sklerodermi (huden hårdnar, drar ihop sig och blir stel)

Tarmsjukdomarna Crohns och ulcerös colit

Parasiter (MSM försvårar för parasiter att fästa i tarmarna)

Astma

KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom)

Diabetes (svavel behövs för insulinproduktion och kolhydratmetabolism)

Acne

Grå och grön starr

Allergier: pälsdjursallergi, pollenallergi och olika miljöorsakade allergier, födoämnesallergier

Förstoppning och diarré

Hudbesvär, exem och ärrvävnad i huden

Snarkning (spraya i näsan och svalget vid sänggående)


Idrottsskador, sträckningar och stukningar

Alzheimers (metyl används vid produktion av signalsubstanser)

Avgiftning av kroppen


Candida (svampangrepp på slemhinnor och andra delar av kroppen)

Håravfall

Autoimmuna sjukdomar

Kroniskt trötthetssyndrom och utbrändhet, hjärndimma och koncentrationssvårigheter

Psoriasis

Självsprickor på fötter och i händer


Depressioner och nedstämdhet (MSM främjar serotoninproduktionen)

Nagelproblem (spröda och spruckna naglar behöver svavel)

Ödem (vätskeansamlingar många gånger orsakade av nedsatt njurfunktion), samt nedsatt cirkulation i vävnaden.


Man vet att MSM får igång blodflödet ut i de minsta kapillärerna och det är många som upptäcker att domnade och känselnedsatta partier i kroppen börjar ge sig tillkänna igen när man tar MSM. Det kan även ge bättre sömn enligt många som använder tillskottet.

Kroppen återhämtar sig snabbare efter ansträngning och läker snabbare efter operationer och olika trauman. Dessutom upplever många som börjar med MSM att dom får mer energi. Man blir piggare och får ett ökat välbefinnande. Man bör dock tänka på att inte överanstränga sig med sin nyvunna energi, utan tänka på att kroppen i början är van vid ett lugnare tempo än man nu kanske vill inse. Från 2000-Talets Vetenskap 4/2006

Mer info plus MSM-använderberättelser finns det gott om i Facebook-gruppen: Kolloidalt silver 2.0. Kopia finns här på sidan.

MSM är billigt och finns på hälsokosten. Pris på nätet från 35:- hektot som räcker i lång tid.
UPP

MSM Dossering

MSM info och Dossering

Så här använder du MSM

Jag började själv med MSM med ett kryddmått i ett stort glas vatten och fick ont i magen direkt efter. Sänkte dosen till lite mindre och drack vattnet av 2-3 omgångar. Sedan ökade jag dosen lite dag för dag. Efter enstaka veckor kan jag ta en hel matsked med topp utan det känns alls. Kroppen ska ställa sig in på MSM bara, och bra att magen säger ifrån direkt, så man lär sin begränsning. Svett och urin kan lukta apa under utrensningen, men efter ett tag sluter odören.

Effekten av MSM ökar när det samtidigt tas C-vitamin. 1 gram askorbinsyra tillsamman med MSM-et, är en dos som jag oftast läst. En hel matsked MSM smakar något metallisk. Med askorbinsyran känns den uppfriskande. SH

MSM är ett av naturens minst giftiga ämnen.
Man har i tester på djur konstaterat att det är lika ogiftigt som vatten. Vanligt salt är minst 10 gånger giftigare. En person som väger 70 kilo, måste komma upp i doser om ca ett och ett halvt kilo om dagen för att börja nå taket av vad kroppen klarar av att hantera. MSM är i likhet med C-vitamin vattenlösligt. Det betyder att kroppen reglerar själv utsöndringen av det den inte själv klarar av att använda.

MSM har en lite besk smak. Vissa tycker det smakar illa, medan andra tycker det smakar nästan ingenting alls. Ju mer vatten eller juice du blandar ut MSM i, desto mindre känner du av smaken. Blandar du MSM i grapefruktjuice så maskeras smaken helt av grapefruktsmaken. Du kan även blanda MSM i mat.

MSM förebygger effektivt allergiska besvär. Skulle man inte få tillräcklig effekt genom att ta MSM som ett kosttillskott, blanda en del MSM-pulver med sex delar vatten eller kolloidalt silver. Spraya sedan detta i ögon och näsa när man känner besvär från pollen eller pälsdjur. Brukar vara mycket effektivt.

Hur snabbt man kan få hjälp av MSM beror mycket på hur stora doser man tar och hur snabbt man kan komma upp i rätt dosering. Vissa människor tolererar snabbt stora doser medan andra kan i början bli lösa i magen och känna av kraftiga utrensningar redan vid något eller ett par gram. Vissa vid bara delar av ett gram.

Man får ont i magen direkt, när dosen är för stor! Men några dagar efter tål man oftast mera och mera.

För att undvika för stora utrensningar i början, gör man klokt i att börja med en kvarts tesked MSM-pulver om dagen löst i ett glas vatten eller juice. Det motsvarar ca 1 gram (ca 1 kryddmått). Efter en vecka kan du sedan varje vecka öka dosen med en kvarts tesked till det att du nått en dos som du märker av i kroppen. Den brukar ligga kring en till tre teskedar MSM-pulver.

Se dock inte detta som någon absolut maximidos. Det finns exempel på de som tar betydligt större doser och mår fint på det med. Dosen är väldigt individuell. Man kan dela upp dosen på ett par gånger om dagen om man vill. Vill du ha snabbare resultat kan du öka dosen snabbare, så länge som du inte får för stora utrensningseffekter.

Det finns många som får bäst effekt av MSM vid betydligt högre doser. Det finns utrymme för att experimentera själv. Många kan i början behöva komma upp i 3-5 teskedar om dagen för att få fart på kroppen. Hur lång tid det tar innan man märker effekt varierar från person till person och beror på vad man har för besvär och på hur just din kropp jobbar.

Dosen är väldigt individuell.
Vanligast är allt från en till fyra teskedar, medan vissa hävdar att de mår toppen på 9 teskedar. Man får prova ut den dos som fungerar på en själv helt enkelt. Vissa märker resultat på 2 dagar medan andra kan behöva ett halvår till ett år innan man märker effekten. Effekten kan komma plötsligt dessutom. Ibland över natten.

Utrensningseffekter.
Skulle du må lite dåligt första tiden du tar MSM, så kan det bero på den avgiftningseffekt som MSM har förmågan att starta. Kroppen börjar med metylens och svavlets hjälp göra sig av med upplagrade gifter och det är när de gifterna ska lämna kroppen som man kan må lite konstigt.

Skulle du råka ut för det, så rekommenderar vi att du minskar doseringen till hälften, dricker mycket vatten och håller ut! Det kan ta allt från några dagar till några veckor innan avgiftningseffekten avtar.

Se det hela som något positivt – i den bemärkelsen att kroppen behöver göra en storstädning bland gifterna först. Tro bara inte att det är något negativt som håller på att hända med dig. Speciellt människor som under längre perioder använt olika mediciner, eller varit utsatta för mycket miljögifter, kan drabbas av en avgiftningseffekt.

Utrensning kan visa sig som allt från ont i huvudet, lättretlighet, rastlöshet, värk, gamla skador som gör sig påminda igen - till finnar, eksem, svettningar med märklig doft, förkylning, snorighet och fullständiga influensasymtom. Välkomna detta och anpassa doseringen så det inte blir för kraftigt.

Effekten kommer sig av att kroppen försöker göra sig av med upplagrade gifter snabbare än lever och njurar (och även huden i form av finnar och plitor) hinner med. Trappa därför upp doseringen av MSM långsammare än vad du skulle gjort i vanliga fall.

Ta det väldigt lugnt i början. Ta kanske en dos motsvarande ett halvt gram (ett halvt kryddmått) eller ännu mindre tills det att du börjar må bättre. Gå sen sakta men säkert upp i dosering när du känner att du klarar av det! Får du utslag på huden så är det också tecken på en avgiftningsprocess som startar.

I vissa extremfall klarar man bara av att ta några korn MSM i början, men med tiden så blir man allt mer avgiftad och kan öka dosen och komma upp i en dos kring ett par teskedar.

MSM är otroligt potent och startar utrensningar hos de som har behov av det. Klarar man inte ens några korn, så lös de kornen i en stor flaska vatten och drick lite då och då under dagen. Blir då homeopatiska doser som ändå har stor verkan på de som har behov av att väcka sin kropps egenläkning!

Då effekten även kan komma smygande, så märker man först när man slutar ta MSM - att man visst hade fått effekt på en del saker som man bara inte tänkt på.

Skulle du finna att du inte märker någon större skillnad när du tar MSM, så prova att öka dosen tills det att du får effekt. Bibehåll denna dos under någon vecka och gå sedan ner till ca en till tre teskedar och lägg dig på den doseringsnivån.

Sträva alltid efter att hitta den lägsta nivå av intag som ger dig full hjälp. Det finns i litteraturen beskrivet människor som tagit uppemot 60-70 gram per dag - 15-17 teskedar under läkares kontroll, för att få hjälp med att komma tillbaka efter allvarliga olyckor, t ex whiplash.

Skulle du bli lös i magen, är det bara att gå ner i dos till en nivå som din mage kan hantera.

C-vitamin och MSM jobbar synergistiskt tillsammans, så ta gärna C-vitamin som tillskott när du tar MSM. Gärna minst 1000 mg per dag. Bäst effekt lär man kunna få om man tar lika mycket C-vitamin som MSM faktiskt.

Ta absolut inte C-vitamin med Aspartam eller andra konstgjorda sötningsmedel, då man vet att det förgiftar kroppen. Många människor märker en förhöjd effekt av MSM då dom tar C-vitamin samtidigt.

Om du har problem med att vänja din mage vid MSM, så kan du prova att ge kroppen små doser uppdelat på många tillfällen under dygnet.

Gör så här: Fyll t ex en literflaska med vatten och addera till det den mängd MSM du vill ha i dig under dygnet.

Skaka om och vänta tills pulvret har löst sig. Gå sen och drick några klunkar då och då av vattnet.

Nu får du i dig viktigt MSM och din mage kommer troligtvis tolerera det bättre, eftersom det är så otroligt små mängder åt gången du får i dig.

Om du har känslig mage så prova gärna att ta MSM i samband med någon måltid, då minskar risken för att du ska känna av magen efteråt.

På grund av den uppiggande effekten, ta inte MSM på kvällen! För många människor så blir effekten densamma som med en stor kopp kaffe.

Namngiven. Har tagit msm ett tag nu. Började pga värk i rygg, nacke och axlar samt trötthet. Nu är jag uppe i 1 tsk och 3 kryddmått. Över 1 natt försvann all värk! Bara så där. Är så lycklig! Haft ont konstant i över 6 månader och nu- ingen värk!

Namngiven. Ja man får helt annan effekt med c vitamin. Det funkar att maskera smaken med citron eller lime men som sagt det ger inte tillräckligt med c vitamin. Då får man ta en hel korg med citrusfrukter. Jag visste inte att man skulle ta c vitamin när jag började med MSM, sen när jag började med c vitaminer fick jag en rejäl utrensning i magen.

Namngiven. Har precis märkt att utrensningseffekten kom när jag tog c vitamin tillsammans med msm pulvret.

Namngiven. Jag har amalgamsanerat. Började med endast några korn i början och efter 2 månader är jag nu uppe i 1 1/2 krm. Så 'skynda långsamt' så går det bra! Lycka till!

Pulverformen av MSM är absolut mest lättupptaglig då det redan i glaset blir till en kolloidal vätska som är i optimal form för att tarmslemhinnan ska kunna absorbera den. Tabletter innehåller en massa tillsatser och löses inte alltid upp som de ska i magen/tarmen. Kapslarna ska lösas upp längs vägen och frågan är om de tas upp lika lätt som en färdig kolloid (lösning i vatten) gjord av pulvret...

Om du tillhör de som ännu efter flera månader inte fått de resultat du önskar, så misströsta inte. Det kan ta tid innan kroppen hunnit ikapp. Vändningen kan komma plötsligt. Nina uttrycker detta väldigt bra tycker jag:

Nina. MSM kan ta lång tid på sig att ha önskad effekt. Det finns ofta mycket att göra i kroppen och vissa har fått vänta i många månader, till och med nåt år, innan de fått hjälpt med just den grej de helst vill ha hjälp med. För min del fick jag öka till en matsked innan det verkligen började hända grejer med min muskel- och ledvärk. Åtminstone ett halvår tog det. Innan dess fick jag hjälp med annat som jag inte ens tänkt på, som naglar och hår. Det är värt att fortsätta med MSM.

Namngiven. Jag gick vänta 6 mån innan jag anade bättring från MSM, efter ett år var mina allergier borta. Och inte varit förkyld sen dess (5år)Fick aldrig någon utrensning som jag märkte av. Olika på olika personer.

Ibland kan det vara en väldigt kort väg mellan att få extra energi och välmående – och de utrensningseffekter som MSM får igång.

Namngiven. Öka MSM lite i taget och när du känner dig piggare o bättre av det stanna på den doseringen ett tag. Jag blev pigg tredje veckan på tre krm msm, fjärde veckan fick jag utrensningssymptom och har fått dra ner... Så skynda långsamt!

Namngiven. Vi är alla olika och ingen kropp den andra lik.. Jag har ökat till 3 tsk under den sista veckan och först nu märker jag att utrensning/avgiftning satt fart! Typiska tecken Men det känns härligt! Innan dess har jag kört 1 tsk ca 6 månader. Jag känner inget illamående som ligger på 3 tsk. Men min man mådde väldigt illa på 1 krm.. Men jag behöver det verkligen som har problem med mage o samlar gärna på mig "slagg" i kroppen. Min man däremot har inga problem med det. Kanske om man verkligen behöver det, så tar kroppen emot det bättre? Kanske? Vet inte, men min teori...

Namngiven. Det där var en svår ökning för mig med! Jag försökte öka från en till 2 krm flera ggr och fick backa. Tillslut smög jag mig uppåt och när jag efter nån vecka smög mig upp till och klarade 2 så kunde jag ganska raskt utan större förändringar gå upp till 3,4 och 5 krm.

Namngiven. Intressant är det och man undrar ju vad som rent faktiskt händer i kroppen. Redan på ett kryddmått fick jag ont i sedan länge brutna revben men det varade bara ca 12 timmar. Några dagar senare vaknade jag av skarp smärta där armen var helt av för drygt ett år sedan. Den var värre för det kändes precis som om den var av igen. Men, 12 timmar senare var smärtan borta. Jag backade aldrig i dos.

Namngiven. Jag fick mjukare skinn generellt och där jag hade grövre skinn blev det också mjukt igen. Behöver inte fila hälarna mer än någon gång emellanåt. Detta efter några veckors användande. Gammal skada i foten gjorde JÄTTEONT i ca: ½ timme sen var det borta igen.

Namngiven. Jag hade skitsvårt att sova första tiden jag åt msm. Speedad i hjärnan och det bara kröp i hela kroppen, sov bara nån timme och dessutom huvudvärk. Nu sover jag bra.

MSM tillsammans med mediciner?

Går man på blodförtunnande så ska man veta att MSM kan ge en något blodförtunnande effekt, precis som vitlök, omega3 och ingefära t ex. Effekten är mild och väldigt individuell. Min egen svärmor har tagit MSM tillsammans med Waran i många år nu. Man ser på vårdcentralen hur pass påverkad man blir och man kan i regel sänka sin dos av Waran med tiden.

Här är ett uttalande från en kvinna som testat MSM tillsammans med Waran:

Namngiven. Innan msm åt jag sex tbl waran/dag mätte INR 1,8. Efter en vecka med 1 krm msm 4-3 tbl waran 1,9 INR Nu tre veckor senare bara ökat med ett halvt kryddmått och kommer ligga så ett tag nu för att få ett jämnt läge har jag 2,1 INR och äter bara 3 tbl/dag . Kan inte med ord beskriva hur detta känns för mig. Måste påpeka att detta måste göras med noggrann kontroll. Jag har egen INR mätare hemma och ställer min egen dos efter mer eller mindre 22 års ätande av denna medicin.

Ta dina mediciner två timmar innan eller efter du tar MSM, så får kroppen absorbera dem var för sig i fred från inblandning från varann.

Namngiven. Jag äter KS och MSM fast jag medicinerar med lithium, levaxin och cymbalta och det har inte varit något problem. Tar medicinerna morgon och kväll och det andra innan lunch. Med minst 20 minuters mellanrum givetvis.

Hur mycket MSM kan man ta?

Har bläddrat igenom mitt referensbibliotek över MSM och i boken "MSM, The definitive guide" funnit att man utan problem - om magen klarar det, lätt kan ta kring 20 gram MSM per dag. Vid dessa doser så har läkarna som utvecklat MSM, sett förbättringar på speciellt artros. Det motsvarar ca 5 teskedar, eller strax kring 2 matskedar.

I svårare fall så kan man prova även större doser. Det finns gruppmedlemmar som berättat om dagligt intag kring 9 teskedar, dvs 3 matskedar.

MSM är ett ogiftigt, vattenlösligt tillskott som kroppen tar till sig det den behöver av. Resten rensas ut. Det finns inga toxiska effekter registrerade ens vid högre doser.

En studie på råttor visade att inte ens en dos om 1 gram per kilo kroppsvikt gav några som helst toxiska effekter på vare sig modern eller avkomman: “ The first report evaluating the developmental toxicity of MSM in a mammalian model was published in 2007. 17 Pregnant Sprague-Dawley rats were given MSM up to 1,000 mg/kg/day orally for 14 days during gestation. No evidence of maternal toxicity was observed, nor any significant increases in the incidence of anomalies in the fetuses.”

Magnuson BA, Appleton J, Ryan B, Matulka RA. Oral developmental toxicity study of methylsulfonylmethane in rats. Food Chem Toxicol . 2007;45(6):977-984.

Väger man 60 kilo själv, så skulle man enligt denna studie kunna ta 5 matskedar utan några toxiska effekter, allt enligt studier på dräktiga råttor.

Vill man ha optimal utdelning så rekommenderas det att ta lika mycket C-vitamin som MSM.

Riktig utrensning:

Namngiven. Hej! Är det någon som vet om utrensningen (MSM) kan vandra runt så att säga? Ställa till med lite av varje i kroppen? Alltså, när jag började (för 16 dagar sen med 1 kryddmått) fick jag rejäl huvudvärk och konstig mage, sänkte till några korn och då gick det bra, är nu uppe i endast lite mer än ett halvt kryddmått, som blandas i färskpressad juice/grape/citron. Sen blev jag superallergisk (är gräspollenallergiker sen 25 år) och/eller förkyld med inflammerat öra som följd och vätska i det andra, utan feber. Min Rosacea blossade också upp ett par dagar, men har lugnat sig nu igen.

Naglarna blev katastrofala samtidigt som Rosacean, men börjar rätta till sig nu också.. Och nu när jag börjar må bättre har jag fått lite ont i ryggen, känns som träningsvärk, men har inte tränat så det kan det inte vara, har annars inte ont i ryggen.. Luktar även lite illa under armarna, som jag heller aldrig gör annars :S Undrar nu om allt detta kan vara utrensning? Undrar också om det skulle kunna bero på att jag är rökare samt att jag tampas med utbrändhet, att det förvärrar hela processen så att säga.. Någon som vet?

Namngiven. Jag har också fått upp alla mina gamla "krämpor" till ytan så jag fick backa lite och inte gå fram så fort. Det har yttrat sig i jättejobbig magont , ont i huvudet svårt att sova, eksem som blossat upp igen. Men alla säger ju att man ska välkomna dom för att sedan försvinna.

Namngiven. Jag fick huvudvärk , sen yrsel, sen magont & illamående, sen utslag som kliade på halsen, sen bölder på bröstet, sen ont i anklarna ..allt efter varandra, varade ½-1 dag eller så. Vanligtvis har jag inga krämpor (ta i trä) så tydliga herxheimer. Tur att inte allt kom på en gång.

Namngiven. Jag är sjuksköterska som arbetat ca 30 år inom den vanliga medicinen. Har aldrig trott på alternativmedicin förrän jag själv gick in i väggen för 12 år sedan. Då kunde ingen doktor hjälpa mig. Via goda vänner så hamnade jag inom alternativmedicinen och blev bättre. Jag har nu pluggat till zonterapeut och läst ekologisk medicin. Här fick jag lära mig ett annat sätt att se på sjukdom. På olika sätt har jag börjat rensa min kropp, med silver, homeopatmedel, grönsaker, vitaminer, mineraler mm mm. Olika utrensning symtom kommer hela tiden beroende på vad jag tar för väg.

Jag har känt av mitt magsår, mina urinvägsinfektioner, men framför allt mina bihåleinflammationer. I helandet av kroppen måste gamla åkommor komma upp till ytan för att kunna läkas på alla plan. Skador på kroppen (vad det nu än är) måste läkas både på kroppslig och själslig sätt. Fysiska skador skadar även själsligt. Ju mindre kemiska mediciner vi har stoppat i oss desto lindrigare blir utrensningssymtomen. Har man som jag ätit jätte mycket antibiotika för bihålorna så blir utrensningssymtomen ofantliga, vilket gör att man måste ta det försiktigt och ta utrensningen i små steg. Annars blir det full bihåleinflammation igen.

Namngiven. Huvudvärk vid utrensning med MSM? Ja absolut, en del får ju huvudvärk när det rensas ut. Själv har jag ätit det i ca 2 mån och är uppe i en matsked ( stor) nu, men har blivit av med all värk och det mesta av min stelhet! Däremot hade en väninna huvudvärk och illamående ett tag, men är borta nu och hon mår toppen så håll ut!

Namngiven. Jag började med ett halvt kryddmått och fick influensaliknande symptom. Stod på ett halvt kryddmått i två veckor. Ökade sen till ett kryddmått och fick ligga kvar där länge. Fick enorma svettningar och var sjukligt trött länge. Har nu efter ett år kommit upp i sju kryddmått. Ibland har jag fått backa för att mildra diverse symptom (besvär från njurarna). Vissa får ha mera tålamod än andra.

Namngiven. Jag har efter åtta månader kommit upp i två kryddmått och kan inte öka utan att bli dålig. Började med några korn. Känn efter vad din kropp orkar, och sänk dosen ordentligt!

Namngiven. För mig kom utrensningen direkt. Huvudvärk i fem dagar och mina atopiska eksem i ansiktet blev så mkt värre, för att sedan efter en månads användning helt läkt bort.

Namngiven. Jag blev fruktansvärt sjuk av msm i början. Huvudvärk, illamående och diarre från helvetet i över en v trots att jag backade till noll msm, ja jag trodde jag skulle dö. När jag började om så fyllde jag en sportflaska med 3 dl vatten och ett halvt kryddmått msm som jag småsmuttade på då och då under dagen och det funkade. Nu är jag uppe i 2 tsk fördelat på frukost och lunch. Jag tar aldrig msm fastande utan efter frukost/lunch. Jag har RA.

Namngiven. I februari var jag uppe i 1 tsk msm och då fick jag först två rejäla förkylningar sedan diarré i en vecka. Då först fattade jag att allt handlade om utrensning. Nu efter 6 mån klarar jag 2 kryddmått msm. Nu känner jag att kroppen svarar på ett positivt sätt. Det är bra med tålamod och tillit när man skall förändra från grunden. Symtomlindring är snabbfixen som aldrig fungerar på lång sikt.

Namngiven. Jag har hållit på i 13 månader nu och höjde nyss till 8 kryddmått och fick även då utrensningssymtom. Startade på ett halvt kryddmått och låg där i två veckor innan jag höjde till ett helt. Har fått backa tre ggr då utrensningssymtomen har blivit kraftiga. Har inga diarréer än så jag vet inte min underhållsdos än. Jag har ätit rent i 8 år och har aldrig ätit mycket kemiska preparat från sjukvården (på en regelbunden basis). Ändå har jag mycket att rensa ut och saker som måste fixas i kroppen.

Är öronbarn och i 20-årsåldern hade jag många urinvägsinfektioner, så läkarna har gett mig otaliga penicillinkurer och jag har även ätit P-piller i min ungdom. Det är mina "bovar" som har ställt kroppen helt ur balans med candidaöverväxt, allergier, trasiga tarmar, lågpresterande njurar, lungproblem och annat elände (har inte haft mens på över sju år). Vi har olika skador och obalanser i bagaget. Inte en enda människa reagerar lika. Det enda vi egentligen behöver fråga oss är; vill vi vara friska eller sjuka?

Namngiven. Jag hade svårt att börja med MSM, fick ta 1/2 kryddmått MSM - min mage protesterade kraftigt!!! Började först med 1 msk men magen reagerade som vid magsjuka... Men nu efter drygt 4 månader är jag uppe i 2 1/2 matskedar, trodde aldrig jag skulle klara så mycket men jag ökar långsamt o stannar nog snart... KS dricker jag varje kväll två kapsyler.

Namngiven. Jag började 1 januari med KS och MSM, 1/2 krm och ökade sen 1/2 krm varje vecka och tror jag fick min första lilla utrensning efter ca 4 månader som då var klåda i hårbotten (har problem med psoriasis) och lite finnar på hakan och när jag till slut kom upp i 4,5 tsk då kom min stora utrensning (juli månad) som var värsta spänningshuvudvärken. Jag kopplade inte detta först till MSMet. Hade då haft detta i 6 dgr (brukar annars bara ha värk i 2-3 dagar), drog ner dosen till 2,5 o blev bättre efter ca 2 dgr så fick gå ner till 2tsk och den dosen låg jag på i tre veckor innan jag vågade gå upp till 2,5 tsk och där ligger jag nu tills allt lagt sig.

Värken borta men har fortf utrensningssymptom i hårbotten. Fick och har stora "kakor" i hårbotten men börjar minska Vill bara berätta detta då man måste känna efter i kroppen hur den känns. Kan vara flera år gamla symptom som dyker upp och ge det tid. Jag räknar med att ha detta i några månader till men sen ska det vara borta så kommer vara värt besväret och väntan Så ha tålamod Inte ens säkert ni får några större utrensningar. Beror på vad man har i bagaget Lycka till!

Namngiven. Min mage reagerade våldsamt på 1 krm när jag började 2/4 i år, fick minska till 1/2 krm o stannade där i någon månad, vågade inte höja på länge! Men nu 5 månader senare kan jag få i mig 3 tsk utan problem, o fortsätter höja ett tag till så får vi se vad som händer.

Namngiven. Vid reningsprocessen får man vanligtvis, huvudvärk, illaluktande urin och annorlunda avföring, värk i låren höfter och ländryggen. Man kan bli förkyld och få feber... Vi har nog alla lagrat på mer eller mindre spännande saker i tarmslagget samt fettdepåerna genom livet.

Namngiven. Jag började med ca ett tredjedels krm i två veckor ca sen höjde jag sakta sakta.. idag 4 mån senare tar jag 3 krm varje morgon men fick sänka o hålla på fram o tillbax! Mår jättebra nu men hade mycket att rensa ut.. gamla mediciner o andra gifter o sjukdomar.. Mitt råd är att ta det väääldigt lugnt o försiktigt.

Namngiven. Jag har ätit Msm i ca 1.5 år och är nu uppe i 5 krm försökte med 6 ett par dgr men huvudvärk ont i kroppen stel och svullen så visst tar det tid beroende på hur mycket man har att rensa ut. Bara gilla läget.

Namngiven. Jag fick också gå ner till bara några korn och nu (efter ung ett halvår) är jag uppe i tre krm! Så ta det lugnt och sakta du!

Den 17 oktober 2017 fick jag denna fina mail från en Ulrika via min silvertalks sida:
Message: Jag har tagit MSM sen femte oktober och i går sprang jag med fullt steg utan att vare sig bli anfådd eller ha ont, hälsenan gör mindre ont, nästan inte alls. Det är fantastiskt har minskat besvär av morgontäppa i näsan, minskat på snarkandet. Lättare att koncentrera mig i skolan. Tja resten vet jag inte ännu.

 

UPP