Kolesterolmyten

Dåligt kolesterol. En myt och ett gigantiskt bedrägeri

Av F. Batmanghelidj, M.D.

Vi i den medicinska professionen har helt glömt bort den vitala roll kolesterolet utgör i kroppen. Vi har blivit duperad att tänka att det är ju den substans som orsakar arteriesjukdomar i hjärtat och hjärnan. Läkemedelsindustrin har länge profiterad på sloganen ”Dålig kolesterol” och producerad giftiga kemikalier som minimalt sänker kolesterolet i kroppen men på köpet orsakar leverskador på tusende av människor, vissa med döden till följd av medicineringen.

Det är överraskande att inga av de ofta citerade media-populariserade läkare har reflekterad över det faktum att kolesterolnivån alltid mäts från blod i venerna, men ingenstans i den medicinska litteratur finns exempel på kolesterol har orsakad beläggning av venerna! Venöst blod rör sig mycket långsammare än artäriellt blod och skulle därför vara mera benägen att skapa avlagringar i blodårdren om man tror på antagandet om ”dåligt kolesterol”.

I verkligheten är det s.k. ”dåliga” kolesterol mycket mer nyttig än det alltid framställs. Orsaken till kolesterolet ökar i kroppen är p.g.a. komplikationer af kronisk dehydrering och otillräcklig urinproduktion. Dehydrering producerar koncentrerad surt blod som blir än mer tjockt genom lungpassagen innan det når hjärtat p.g.a. det avger vatten i lungorna vid andningen.

Membranen i hjärtats blodkärl samt de stora artärer som går mot hjärnan blir sårbara af det tjocka sura blod där orsakar skarvsår och små revar af artärernas struktur som kan ”mjäla av” som små flarn och orsaka blodproppar i hjärna, njurar och andra organ. För att förebygga detta, ser kroppen till att de skadade områden täcks över med s.k. ”dåligt” kolesterol som lägger sig som ett vattenfast skyddande bandage över dessa sår, medan de helas.

Således bevisas att detta låg-densitets-kolesterol har en oerhörd viktig livräddande funktion för de som dricker för lite vätska att deras tjocka sura blod kan få hjälp att flöda genom blodkärlen, utan att orsaka skada på samma.

Kolesterol är faktisk ett livsviktigt ämne varifrån många av våra hormoner tillverkas. D-vitamin tillverkas genom kolesterolet i huden när den bestrålas av solen. Kolesterol isolerar membranen där täcker hela vårt nervsystem.
(Hjärnan består till 75 % av kolesterol SH.)

Det finns inget som heter dåligt kolesterol! Om alla ”råvaror” finns tillgänglig för kroppens normala funktion vill den naturligtvis inte producera saker som är till fara för dennas egen överlevnad. Tills nyligen visste vi inte att vatten var ett vitalt näringsämne som kroppen behöver hela tiden och i tillräcklig mängd. Själva vattnet, inte koffeinerade drycker som dehydrerar kroppen ytterligare, är det bästa kolesterolsänkande medel än någon ”kolesterolsänkande medicin” på marknaden. Det är 100 % säkert och oskadligt för kroppen motsatt de livsfarliga medikamenter som används nu.

Var god att dela denna information med dem du har kär. Jag har forskad fulltid i detta ämna i över 20 år och mer information finns i mina böcker och på kassettband. F. Batmanghelidj, M.D.

Uffe Ravnskov har också skrivit flera böcker om kolesterolmyten.
Han är nog den största auktoritet inom området idag:
www.ravnskov.nu

1. Kolesterol är inte ett dödligt gift, utan ett ämne som är vitalt för alla cellers konstruktion och funktion. Kolesterol är vare sig "gott" eller "ont"; däremot påverkas blodets innehåll av många faktorer, till exempel stress, fysisk aktivitet, ändringar av kroppsvikten, rökning och mycket mer.

2. Ett högt kolesterol påstås att förorsaka åderförkalkning och hjärtinfart. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt.

3. Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Detta förklarar varför det är så svårt att ändra sitt kolesterol genom att ändra sin kost.

4. Matens innehåll av kolesterol och animaliskt fett har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra. Till exempel har mer än 30 vetenskapliga studier visat att den mängd fett som infarktpatienter ätit innan sjukdomen inte var större än den mängd som friska människor äter.

5. Att sänka kolesterolet med de mediciner som användes innan statinerna introducerades kan inte påverka risken att dö i hjärtinfarkt; de är dessutom hälsovådliga och kan förkorta ditt liv.

6. Den nya sortens kolesterolsänkare, statinerne förebygger hjärtinfarkt, men effekten är mycket svag och har inget med kolesterolsänkningen att göra. Tyvärr är de även cancerframkallande, åtminstone hos försöksdjur. Om det även gäller hos människor vet vi ännu inte med säkerhet, därför att vi endast använt statinerna i tio år. Man får till exempel inte lungcancer redan efter tio års rökning.

7. Ett högt kolesterol är en riskfaktor för mindre än 10 % av dem som dör i hjärtinfarkt. Dessutom skyddar det mot infektioner och äldre människor med högt kolesterol lever längre än äldre människor med ett lågt.

8. Många av dessa fakta har presenterats i vetenskapliga tidskrifter och böcker de senaste decennierna, men få känner till dom.

9. Orsaken till att lekmän, läkare och de flesta forskare aldrig hört talas om detta är, att alla resultat, som talar emot kolesterolkampanjens budskap, ignoreras eller felciteras i den vetenskaplig litteraturen.

Min kommentar till punkt 9: Kolesterolsänkande preparat, har i de senare år liggat på topp tre av apotekets försäljning av "läkemedel".

Januari 2010
Andreas Eenfeldt
= kostdoktorn har numera en sida med kanonbra info om ämnet

 

UPP