Müsli


I slutet på 70– talet
lärde jag känna en biodynamisk trädgårdsmästare. Hans tjej, berättade han, var nästan kal på hjässan då han först mötte henne, men efter att uppmanad henne att äta Müsli varje dag fick hon åter håret att växa. 

Vårt äldste barn var då ett typisk ”öronbarn”. Jag ska inte här dra några djupa konklusioner, speciellt eftersom vi numera äter LCHF, men han och våra andra barn har faktisk inte haft några sjukdomar att tala om i uppväxtåren sedan dess vi började äta Müsli varje dag. 

Här ses Mikkel på jobbet.

Jag vet idagom vilken betydelse vitaminer och mineraler har för hälsan, så blandningen av olika sädesslag o.a. från hela världen innehåller nog ganska många nyttiga näringsämnen som inte finns tillräckligt i "hederlig svensk" NPK-gödslad husmanskost. 

Till skillnad från andra ”nyttigheter” har våra 4 barn självmant ätit det med välbehag i alla år. På morgonen, efter skola och som kvällssnacks. Ibland 3-4 portioner på en dag, fast 1-2 vanligast. Nu då alla är utflugna och kan handla vad de vill, tillagar i alla fall ett av dem familjblandningen.  

Vi har justerad blandningen genom åren, men nedanstående recept har hängt med ganska länge nu.

Ja – Jag vet om att cornflakes inte innehåller nått av värde, men det gör anrättningen aptitlig och crisp. Utan cornflakes skulle Müslin nog inte varit så självskriven på menyn hos oss i så många år.  

Ibland har frun skulle göra den extra god och blandad i torkat frukt eller nötter men det är icke populärt! (Det är däremot om hon lättroster havregrynen på långpannan).

Experimentera själv efter egen smak men undvik kli i Müsli. Det ska uppvärmas eller blötläggas för att få bort sitt innehåll av fytinsyra.

 

Receptet:

Grej: Jättestor bunke att blanda i. Receptet fyller 10 liter. Förvaras torrt och lufttätt. Vi hade en stor Tupperwarebehållare för dagligt bruk och en 5 l. bärspann med lock för lager. 

Ingredienser för Familjen Hastrups Müsli
1,5 kg Havregryn
750 g Grynblandning. Finns det ej, använd rågflingor istället
1 paket Cornflakes utan socker
2 paket Russin a 200-250 g.
3 dl Solrosfrö, ej rostade.
3 dl Bovetefrö, hela.
2 dl Sesamfrö, hela, oskalade.
2 dl Linfrö, hela.  

Häll upp allt i bunken.
Russinen smulas ut för hand.
Blanda noga allt med händerna.
 

Serveras med helmjölk. Ingen halvtransparent kemisk lättblaska. Tillsätt ev. naturell fullfet yoghurt/ fil efter smak. Kanske lite Ceylon-kanel. Inget socker. Russinen sötar tillräckligt.

Denna recept är gammal och inte just den LCHF-kost som vi numera äter. Nu gillar vi mat med högt fettinnehåll och vi undviker för mycket omega 6.

Istället väljs till: Mandel, nötter, kokosflingor samt en fullfet surmjölksprodukt som youghurt oa. Det räcker med långt mindre portioner och mättnadskänslan sitter i mycket längre.

Men man ska ju aldrig säga aldrig.
Vårt ur-recept har fungerat fint för oss i över 30 år under våra barns uppväxt och är ju betydligt billigare för en stor barnfamilj än den feta LCHF-varianten.

Många större köpmän har idag en mängd olika müsli-ingredienser i lösvikt. Där kan du fylla påsar med exakt den mängd du behöver från de olika "rören".  

Å du! -Varför inte hitta en vacker ”morronskål” på loppis eller hos en bra keramiker, istället för den där tråkiga tallrik du brukar använda?

God-Morgon!

 

UPP