Mjölk är Livet

Allt fler dietister ifrågasätter nu smalmatens fördelar och rekommenderar smör och mjölk, vilket innan var som att svära i kyrkan. I Skånska dagbladet 10 feb. 2004 fanns 2 positive artiklar om mjölk. 

1 Mjölkdrickande barn hälsosammare
Ett amerikanskt team har studerat 52 barn i 8 år. Från 2 månader till 8 års ålder. De som drack mjölk och åt mjölkprodukter hade minst kroppsfett. Mjölkprodukterna bidrog till högt kalciumintag och detta innebar de åt mer varierad kost och intog mindre godis och läsk. 

2 Ät fett när du blir gammal
Tommy Cederholm, överläkare vid geriatriska kliniken vid Huddinge Akademisjukhus säger: Ändra på matvanorna! Hälften av patienterna inom åldringsvården är undernärde. Öka på fettintaget med feta fiskar och oljor, men även med mättat fett, exempelvis mejerifetter. Undersökningar och omfattande studier här och internationellt visar att det inte finns några risker med större fettintag vid hög ålder utan tvärtom att det är bra.

Victor Heiser 1873-1972
Han är min favorit. Reste världen runt många gångar om, först som militärläkare och sedan på uppdrag av Rockefeller Institute och räddade flera miljoner människors liv från bl.a. spetälska och kolera. I sina böcker återkommer han ofta till mjölk som det yppersta livsmedel. Ett kapitel i boken ”Var och en sin egen doktor” heter: Livselixiret mjölken. Lite urplock: 

Mjölk är praktisk tagit en idealisk föda
Den saknar bara tillräckligt med järn. Den innehåller i de rätta proportioner de fem viktiga beståndsdelarna: Äggviteämnen (protein), fett, kolhydrat, vitaminer och mineraler.

Om man undantar de bladrika vegetabilierna, kan mjölk ensamt komplettera de brister hos spannmålsfödoämnen, rotknölar och andra födoämnen som så ofta orsaker störningar och sjukdom.

Mjölkfett – smör – är det för organismen mest lättsmälta av all näringsfett. Eftersom det kommer ned i magen som ytterligt små kulor – det går ca hundra på en droppe – behövs inte matsmältningens vanlige första åtgärd, att dela sönder det. 

En av de dummaste reglerna i många avmagringsscheman är att de ofta tar bort smör. Man behöver en del fett, även om man vill magra. Ökningen av tuberkulos bland unga flickor (Detta var på 1920–30-talet) beror så gott som helt och hållet på deras avmagringskost.

Hulda Regehr Clark (The cure for all cancers m fl. böcker) säger: 3 glas mjölk om dagen, minst 2 % fetthalt. 

CLA är speciella fleromättade fetter som finns i både mjölk och fisk. De har visat sig ha gynnsamma egenskaper när det gäller vår hälsa t.ex. att hindra cancerceller att växa. Om kor går ute och betar förbättras mjölken och köttets egenskaper beträffande både CLA och omega-3. 

Dr Melvyn Tockman, bitr. professor i medicin vid John Hopkins University Scool of Medicine, Baltimore, Maryland gjorde en vetenskaplig undersökning av 253 rökare: De som i genomsnitt drack 1 glas mjölk om dagen hade markant lägre förekomst av luftrörskatarr/bronkit än de som aldrig drack mjölk.

Mjölkfett kan skydda.

Ny forskning visar att även mjölkfett kan ha en viktig skyddsfunktion vid metabola rubbningar. Vid Uppsala Universitet har Annika Smedman, nutritionist och medicine doktor tillsammans med Eva Warensjö, biomedicinare och doktorand undersökt mjölkfetts påverkan på hjärtkärlsjukdom.

För att ta reda på hur mycket mjölkfett försökspersonerna fick i sig använde de biologiska markörer. Fettsyrorna 15:0 och 17:0 mättes i blodet och visade därmed intag av mjölkfett.

- Det visade sig att höga proportioner av mjölkfettsyrorna 15:0 och 17:0 var kopplade till en minskad risk för en första hjärtinfarkt. Vi såg också att dessa fettsyror inte hade samband med riskfaktorer för det metabola syndromet, säger Eva Warensjö.

Resultaten överraskar. Mjölkfett består till stor del av mättat fett som (felaktigt tros) kan höja det skadliga LDL-kolesterolet och innebära en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom. Annika Smedman och Eva Warensjö har ännu ingen klar förklaring till sitt resultat.

Kanske kan mjölkens innehåll av kalcium bidra till den skyddande effekten. Det kan också vara så att personer som dricker mjölk även gör andra livsmedelsval och livsstilsval som hjälper dem att stå emot hjärtkärlsjukdom. Kanske finns det även en okänd skyddande faktor i mjölk som ännu inte är identifierad.

- Vi behöver fler studier som styrker vårt resultat. Hittills har vi använt oss av data från observationsstudier. Nästa steg är en interventionsstudie, där vi ger försökspersonerna en kost rik på mjölkprodukter, säger Annika Smedman.

Klart är ändå att det händer mycket nytt och spännande inom nutritions- mjölk- och livsstilsforskning. Förhoppningsvis kan framtida resultat hjälpa jultomten och hans jämlikar så att historien om det metabola syndromet får ett lyckligt slut. Det metabola syndromet är ett samlingsnamn för en rubbning i ämnesomsättningen med minst två av följande symtom:
- (Buk-)fetma
- Blodfettrubbning
- Högt blodtryck
- Störd blodsockeromsättning

Mjölk kan skydda mot:
- Hjärtkärlsjukdom
- Högt blodtryck
- Övervikt

Från Mjölkfrämjandets hemsida. Rapport från 2007.
Människan har använd mjölk på olika sätt runt om i världen. I nord finns det flest som tål komjölk hela livet men i värmare trakter gör de inte det, utan det tillsätts en enzym. Annars kan laktosfri mjölk vara lösningen.

Hög andel mejeriprodukter i kosten för tonåringar minskar Diabetesrisken med 38 procent.

Ny forskning har visat att äta mycket mejeriprodukter som tonåring kan minska risken att utveckla typ 2-diabetes i vuxen ålder. Forskare från Harvard School of Public Health undersökt sambandet mellan konsumtion av mejeriprodukter under tonåren och förekomsten av typ 2-diabetes i 37.038 vuxna kvinnor från den berömda amerikanska Nurses ‘Health Study.

De fann att kvinnor som hade ett högt intag av mejeriprodukter i mitten av tonåren hade en 38 procent lägre risk att utveckla typ 2-diabetes i medelåldern än de som hade ett lågt intag av mejeriprodukter. Den positiva effekten av mejeriprodukter var ännu större för kvinnor som bibehöll den höga mejeri intag som vuxna.

Kvinnor som konsumerar den största mängd mejeriprodukter som tonåring och i medelåldern hade en 43 procent lägre risk att utveckla typ 2-diabetes än de som genomgående hade ett lågt mejeri intag. Forskarna noterade också kvinnor som bäst höll sin normalvikt i vuxen ålder var de som hade druckit mest mjölk när de var tonåringar.

Dessa fynd bekräftas av två nya studier som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition och European Journal of Clinical Nutrition, som visade att äta de rekommenderade tre portioner om dagen av mejeriprodukter ökar ämnesomsättningen, ökar hälsan och minskar risken för typ 2 diabetes. Dietist Glenys Zucco sade resultaten lägga till den växande mängd bevis tyder på mejeriets positiva roll inte bara i att förbättra kost och hälsa, men också för att minska risken för kroniska sjukdomar som diabetes.

”Då diabetes utvecklats till en epidemi, finns det ett behov av att förebygga denna växande hälsofråga. Dessa resultat ger värdefulla insikter i betydelsen av näringsrika livsmedel såsom mejeriprodukter för att förebygga diabetes”, sade hon. Det är troligt att mejeriets gynnsamma effekter på riskfaktorer för typ 2-diabetes, såsom kroppsvikt och blodtryck, kan vara orsaken till de positiva resultaten.

”Mejeriprodukter innehåller naturligt viktiga näringsämnen såsom kalcium, magnesium och proteiner av hög kvalitet, som främjar viktminskning och sänker blodtrycket,” sade Ms Zucco. ”Tre dagliga mål med mjölk, ost och yoghurt hela livet ut kommer inte bara att ge kalcium för friska ben, utan dessutom ett paket av näringsämnen som också kan skydda mot vissa kroniska sjukdomar.”

Nåh ja. Det med friska ben tar jag med en nypa salt.
Jag vill komplettera denna sida med lidt mer info. Bästa mjölken är obehandlat stallmjölk från en bra ras mjölkkor som gått ute och ätit gräs på sommaren och hö på vintern. Det är ju svårt att få tag i, men se i alla fall till att köpa bästa möjliga mjölk, för det finns! Gammaldags, ekologisk, ohomogeniserat och fullfet dvs. över 3,5 %.

B 17, Amygdalin ska vara bra mot cancer, är jättehögt i mjölken när korna får bra gräsbete och nästan obefintlig i mjölk från kraftfoder.

Det är speciellt i USA det varnas för mjölk. Här är det nästan omöjligt att hitta mjölk på hyllan utan att den har mycket lågt fettinnehåll och sötat. Ja inte med socker, men sötningsmedel. Aspartam? Jisses! Jag ville också varna för den sörjan!

Vi har det bra i Sverige med lex Astrid Lindgren som säger att korna ska gå ute om sommaren. Jag bor utanför Hörby där marken är stenig och ojämn och passar bra till bete. Inga milslånga vetefält här inte. Jag njuter att köra rundor på min veteranmoped här och ser kor, hästar, får och numera storkar lite överallt.

I mitt gamla hemland Danmark finns knappast kor eller andra djur ute att se, och det är tråkigt tycker jag. Skånemejerier får sitt ekologiska smör mm från Bornholm. Det måste vara ifrån de kor där var på en mark lite norr om Rønne, för de var de enda jag såg på hela ön ;-)

Nästan överallt i Sverige får man mellanmjölk till kaffet på café. I Tyskland är det 7 till 10 % grädde som serveras överallt. Här har vi nått att lära.

UPP