Molkosan

Ett universalmedel mot allt ont? Det finns på tok för lite på nätet om Molkosan. Därför denna sida!

Finns på hälsokosten. Kostar en struntsumma och håller i årsvis i kylskåpet.
Jag ska berätta lite om vad det gjort för mig.

En gång när jag höll på att slipa rost på bilen med en vinkelslip, ropade frun att det var ätdags. Jag blev ouppmärksam och slipade av halva toppen av ett finger! (Slipsår är inte vilket sår som helst, men som brännsår som läks mycket sämre.)

Tvättade. Kom plåster på.
Då det dagen efter blödde igenom plåstret behövde jag lite hjälp. Tillfälligtvis jobbade jag på en skola, jag är elektriker, och gick till syster att plåstra om mig.

OHH, sade hon. Sköljde såret och lade om en jättebandage. 
Snyggt och fint. Efter 2 dagar dunkade fingret jätteont och var helt blå av inflammation. Vad göra? Jag hade läst lite om Molkosan, köpte en flaska, fyllde ett glas med ren outspätt Molkosan och doppade fingret däri.

Sedan uppförde jag en egenkomponerat krigsdans. Jag har inte haft så ont sedan en dålig tand. Efteråt lugnade fingret sig och blev helt återställd. Jag kan idag inte se skillnad på den skadade och den oskadade pekfinger.

Sommaren 2009 fick jag 2 fästingbett kort efter varann. Fick penicillin. Sedan flera bett på sensommaren.

Nej fan! Jag skrapade de senare betten bort med en kniv så det blödde rejält och sköljde dem med Molkosan. Rodnaden försvann! Allt OK.

Jag blev opererat för ljumskbråck våren 2008 och tvättade såret i dagarna efteråt med Molkosan samt drack det också. Det läktes bra på alla vis. Det hade det kanske gjort i alla fall, men jag kom bara att tänka på det häromdagen (Mars 2013) då jag träffade en kollega som hade fått samma operation som jag, men blivit jättesjuk av inflammation och var sjukskriven i 2 månader.

När jag känner mig lite krasslig tar jag till Molkosan framför andra botemedel. Jag hade en gång en kollega, Torbjörn, som inte kunde fungera i vardagen utan Molkosan, men jag vet dock inte närmare vad han hade för åkomma.

 

Intervju av Margareta Calmgård med Molkosan's skapare

Dr. Alfred Vogel i tidningen Må Bra nr 2 1985 

Hela husapoteket -i en enda flaska.

Vassla har en lång tradition i Schweiz. Redan på Ludvig XIV:s tid kom övergödda europeiska adeln till Schweiz på vasslekurer för att få en ordentlig utrensning och komma i kroppslig balans igen. Men vassleterapin går enda tillbaka till läkekonstens fader, Hippokrates, som levde på 400-talet f Kr i Grekland.

 

Högvärdigt Näringspreparat

1922 började jag tillsammans med en läkare och en kemist försöka framställa koncentrerat vassla, så att man s a s skulle kunna ta sig Alperna med hem. Vassla är ju i första hand ett utomordentligt näringspreparat. I den finns fäbodvalls-örternas alla värdefulla mineralsalter men även kalcium, magnesium och mjölksocker. Det tog tre år innan vi nådde ett bra resultat. Det fanns inte inte så bra tekniska hjälpmedel på den tiden. Det kom med bakterier från kor och ladugård och själva ostsmaken var svår att få bort.

 

Fyrdubbelt Koncentrerat

Jag har alltså arbetat med utvecklingen och förbättringen av Molkosan i mer än femti år. Idag består det av en kristallklar, mikrofiltrerat vassla, fyrdubbelt koncentrerat mot förr. Den innehåller 8-10% mjölksyra, vilket betyder att den har starkare desinficerande verkan än sprit.

 

Vassla är ju det som avskiljs från ostmassan när man gör ost. När vasslan koncentreras måste varje spår av äggvita tas bort, annars skulle den inte hålla sig. Sedan följer mjölksyrejäsningen, så det inte uppstår några oönskade jäsningsbakterier. Det skulle försämra både smak, hållbarhet och effekt.

 

Vilka användningsområden rekommenderar ni själv Dr. Vogel?

Användningarna är otroligt mångsidiga. Molkosan är som sagt ett högvärdigt näringspreparat och därför en utmärkt måltidsdryck. Dessutom befrämjar det matsmältningen och förebygger jäsning och gasbildning. 1 tsk Molkosan till ett glas vatten – helst käll- eller mineralvatten- eller gärna grönsaksjuice (inte frukt). Att använda Molkosan i salladssåser istället för vinäger är både gott och hälsosamt. Som desinfektionsmedel vid sårvård och för gurgling vid halsinfektioner är Molkosan mycket effektivt. Mjölksyran har också en läkande verkan.


Befrämjar Leverfunktionen

Men det här är bara några grundläggande användningsområden, för i själva verket har den mjölksyrejästa vasslan en normaliserande verkan på praktisk taget alla organ och funktioner i kroppen. En av de viktigaste är att mjölksyran befrämjar proteinsyntesen i levern och förstärkar aktiviteten hos olika leverenzym.

 

En frisk lever är enligt min mening den absoluta förutsättningen för att vi inte ska drabbas av cancer. Även allergier har sin uppkomst i bristande leverfunktion. Dr Vogel understryker också mjölksyrans starkt avgiftande inverkan när det gäller att befria cellerna från vänstervridna mjölksyror och därmed befrämja cellandningen.

 

Viktig Högervridning

Det finns nämligen ingen ren mjölksyra utan olika arter av den sk isomer, med olika kemiska egenskaper. Isomerna fungerar som spegelvända, optiska motpoler till varandra och skiljer sig genom den optiska vridningen åt höger eller åt vänster. Mycket förenklat talar man därför om högervridande mjölksyra, som är den uppbyggande arten och som leder till fysiologisk glykogenbildning medan den vänstervridande är patologisk och stör den normala ämnesomsättningen.

 

Just denna störning, ”en ersättning av syreandningen hos cellen med jäsning”, anser Nobelpristagaren Warburg vara den slutliga väsensorsaken till cancer. Därtill kommer en mängd yttre orsaker som utlöser själva sjukdomen. Kroppen själv bilder endast vänstervridna mjölksyra medan den högervridna, sjukdomsläkande mjölksyran, såsom exempelvis Molkosan, måste tillföras utifrån. Världshälsoorganitationen (WHO) har också i en international studie med försök på småbarn bevisat att inte vänstervridande utan endast högervridande mjölksyra bör vara livsmedel för spädbarn.

 

Förnyar skadade celler

Den välkända naturläkaren Johannes Kuhl säger: ”Mjölksyra är växandets funktionsämne i naturen och regenerationsämnet för skadade växt- och djurceller” Dr Kuhl hävder också att det bara är de mjölksyrade produkterna som har en speciellt skyddande och läkande verkan på kroniska sjukdomar, inklusive cancer. Annan fullvärdig kost har inte alls den verkan menar han.

 

Kuhl berättar i sin bok ”Schach dem krebs” att han inte nådde några positiva resultat vid behandlingen av olika former av cancer så länge han använda huvudsakligen råkost, men inte i mjölksyrad form. Först när han lade till mjölksyrehaltig föda liksom mjölksyra i potentierat form ledde det till förbättring och symptomfrihet. Cancerterapi med mjölksyra går alltså ut på att neutralisera och inaktivera vänstervridande mjölksyra i tumören med hjälp av högervridande mjölksyra.

 

Viktminskning

Även för kolhydratomsättningen, som är mycket komplicerad och delvis motsägelsefull process, spelar den högervridande mjölksyran en viktig roll. -Detta innebär, säger Dr Vogel, att Molkosan också fungerar utmärkt när man vill gå ner i vikt. Mjölksyran påverkar både sköldkörteln, bukspottkörteln och levern, som alla är viktiga organ i det sammanhanget (Basedowpatienter ska inte laborera med Molkosan med tanke på sköldkörtelstimulansen.) Mjölksyran har också stor betydelse vid behandling av Diabetes.

 

Dr Vogel menar att Molkosans effekt på bukspottkörtelns funktion på bukspottkörteln kan jämföras med oljans effekt på en bilmotors kolvar och cylindrar: Mjölksyran reglerar mycket snabbt bukspottkörtelns funktion och stimulerar de langerhanske öarna som producerar insulin.

 

Allra mest nytta gör det då om man tar ett glas vatten med 1 tsk-1 msk Molkosan mellan kl 21 och 23 eftersom det enligt den sk organklockan är vid den tiden som bukspottkörteln utför sitt mesta arbete. Åldersdiabetes kan på så sätt hållas under kontroll enbart med hjälp av Molkosan och rätt kost medan det i andra svårare former utgör en starkt understödjande effekt.

 

Reumatiska Sjukdomar

Molkosans kemiska reaktion är basisk. Därför är det också ett utmärkt medel vid gikt och andra reumatiska sjukdomar där kroppens vävnader är starkt översyrade. Att vasslan är så kalkrik underlättar utförseln av natrium- och slaggprodukter. Som en allmän friskvårdande åtgärd, för att hålla syra-bas-balansen på rätt nivå, kan man dricka ett glas rumstempererad vatten med 1 tsk Molkosan det första på morgonen och det sista på kvällen.

 

Men inte bara celler, vävnader och körtlar är tillgängliga för mjölksyraterapi utan även blodet, vars pH-värde kan normaliseras med mjölksyra. Blodets pH-värde är beroende av intensiteten i den inre andningen och förbränningen, vilket i sin tur är beroende av de inresekretoriska körtlarnas funktionsduglighet. Enligt vissa forskare kan man redan ett halvt år innan en cancer bryter ut spåra detta genom att blodets pH-värde är förhöjd. På det stadiet skulle man kunde motverka sjukdomen med hjälp av mjölksyraterapi.

 

Mag- och Tarmsjukdomar

Vid alla slags rubbningar i tarmfloran är Molkosan verksamt-såsom exempelvis i samband med en antibiotikakur- liksom vid för mycket magsyra, halsbränna och förstoppning. Även förstoppning i samband med fasta, avhjälps med Molkosan i rumstempererad vatten på kvällen. Det sätter igång magen. Mjölksyrejäsningen dödar också kolibakterierna, vilket gör att vi kan tillgodogöra oss näringen i födan bättre. -När man en gång har lärt sig att uppskatta Molkosan finner man ständigt nya användningsområden, säger Dr Vogel. Jag använder Molkosan varenda dag och reser aldrig någonstans utan att ha det med. (Dr Vogel blev 94 år gammal)

 

Här är Molkosan-info jag kopierat av "Helhetsdoktorn"s hemsida:
Molkosan är ett livsmedel som bereds genom att ett koncentrat av färsk ostvassla fermenteras ”mjölksyras” så att den näringsrika mjölksyran bildas.

Den tillverkas i Schweiz där man får mjölkvassla från kor som betar på näringsrika alpsluttningar. Detta säkerställer ett bra näringsutgångsläge och vid en fermentering bildas dessutom nya näringsämnen med antioxiderade, ”cellskyddande”  verkan mm.

Det är ett livsmedel som har hälsobringande egenskaper. I vår moderna västerländska kost får vi mindre nu av fermenterade födoämnen jämfört med våra förfäders kost och då kan Molkosan vara ett av alternativen när man vill berika kosten. 

Den är rik på mjölksyra i den naturliga formen och mjölksyran som är en svag, organisk syra som har egenskapen att den verkar buffrande i kroppen. Buffring innebär att den kan balansera både för mycket och för litet magsyra. Ibland kan det vara svårt att avgöra om vi har för mycket eller för litet av magsyran vid olika former av besvär och då är Molkosan ett klokt första val. Det hjälper både vid magkatarr och halsbränna men även när vi har svårt att smälta maten med ofta gasbildning, lös mage och förstoppning som problem. 

Näringsinnehållet är koncentrerat och det ger ett kalktillskott men även kalium, fosfor och andra mineraler. Mjölksyra i mag-tarmkanalen verkar som ett prebiotikum, dvs ett ämne som bidrar till växt av de naturliga tarmbakterierna. Ett intag kan därför förutom att förbättra själva näringsupptaget även ge ett skydd mot tarminfektioner och maginfluensor.

Speciellt nu under vintertiden när det finns många virus som hotar kan det vara klokt att stärka matsmältningen, tex. genom att regelbundet inta extra mängder av mjölksyrade produkter. Bra även för de med övervikt och det “metabola syndromet”

När man har förbättrat matsmältningen och fått ett mera naturligt surhetsvärde, pH, kan de sockernedbrytande enzymerna arbeta på ett mera normalt sätt. Då motverkas blodsockersvängningar och det är till fördel för de flesta människor men speciellt de som har diabetes och de som vill gå ner i vikt och som har problem med sockersug.

Molkosan är även mångsidigt och kan användas som ren smakförbättrare och i dressingar där den kan ersätta ättika, äppelcidervinäger mm. På så sätt får man i sig ännu mera av de nyttiga ämnena på ett naturligt sätt.

Även i husapoteket används mjölksyra för utvärtes bruk. Dess innehåll av mjölksyra gör den uppmjukande på hudcellerna och den har använts i folkmedicinen som ett medel vid småsår och kvisslor (spädas med 4 delar vatten) samt vid insektsbett. (outspädd) Huden har ett naturligt bakterieskydd och det ska man störa så lite som möjligt. Mjölksyran ger en stabilisering även av hudens pH i lätt sur riktning vilket är hudens naturliga pH.

Även vid problem med håret kan det användas för sköljning, då utspätt med 10 delar vatten. Mjölksockret, laktosen är omvandlad redan till mjölksyra till största delen och de som är laktoskänsliga tål därför Molkosan. Det kan dock finnas äggviteämnen kvar som de som är kraftigt mjölkallergiska mot kan reagera på och därför ska dessa personer vara försiktiga.

Bra även vid ”stressmage”
Vårt tarmsystem styrs till en del av reflexer och när vi stressar samt lever oregelbundet så kan denna nervstyrning fungera sämre. Genom att koppla av en liten stund före måltiden och nyttja tiden till att blanda en liten drink med Molkosan kan man motverka detta tillstånd som även kallas colon irritabile eller irritabel tjocktarm.

Recept:
Före måltiden kan man ta 1 tsk Molkosan i ½ glas vatten 10-20 min före för att så att säga "förbereda" matsmältningssystemet på att maten kommer.

Funktion i kroppen

Buffrande, dvs balanserande, se ovan.
Prebiotiskt.
Näringstillförande.

Våra förfäder hade ett betydligt större intag av mjölksyrade livsmedel än vad vi har idag och detta förhållande har misstänkts bidra till den ökande förekomsten av allergier i västerlandet. Vår stenålderskost innehöll betydligt mera syrade produkter och mjölksyra än vad dagens kost gör. 

Vid slidkatarr
Slidkatarr orsakas av en kombination av flera olika bakterier, bl a Gardnerella vaginalis och Mobiluncus. De flesta kvinnor har alltid en liten mängd av dessa bakterier i slidan. De nyttiga mjölksyrebakterierna skall dominera bakteriemiljön i slidan. Laktobacillerna bekämpar de bakterier som ger bakteriell slidkatarr. Rubbas miljön t.ex. p.g.a. överdriven hygien eller vid menstruation kan laktobacillerna försvinna och därmed får de andra bakterierna möjlighet att växa till och ibland ge besvär. Genom att återställa surhetsgraden ger man återigen underlag för en hälsosam bakterieflora. Molkosan har traditionellt använts vid slidsköljning och ytlig baddning. Recept:

  • 1 liter kamomillavkok
  • 3-4 msk Molkosan

Detta ger inte de problem som man ofta får vid tvåltvättning.

 

Vid problem med hälsan kan man använda Molkosan vid flera tillstånd:

Både yttre och inre hälsoproblem kan man förbättra, och det är således behändigt att ha en flaska hemma. Om man ställer den i kylskåpet, skafferiet eller i husapotekslådan är egentligen en formsak. Sammanfattningsvis är Molkosan ett livsmedel med en bred användbarhet inom egenvård. Det rör sig om ett hälsolivsmedel och inte något naturläkemedel. 

UPP