Alger 

Då jag själv använd Alg-Börjes produkter i över 10 år, vet jag att de ständigt förbättrar dem. Det har t.ex. tillkommit en extra algtyp i tabletterna men glöm deras kalktabletter! Det blir stopp i tarmen efter ett tag.

Alg-Börjes Algtabletter består av Knöltång (Ascophyllum nodosum), Blåstång (Fucus vesiculosus) skördade i det än så länge opåverkade havet utanför Islands nordvästra kust, samt Spirulina växtplankton.

Knöltången och Blåstången innehåller alla kända former av mineraler och spårämnen, ett tjugotal olika aminosyror, riklig mängd av Omega-3 fetterna, samtliga vitaminer m.m. Fortfarande i naturlig balans som är så viktig för att människokroppen skall kunna tillgodogöra dessa ämnen.

Algerna innehåller även dom unika algkolloiderna som renar kroppen från tungmetaller. Spirulinan är växtrikets bästa källa vad gäller ett flertal näringsämnen. Hög halt av järn, aminosyror, viktiga fettsyror och vitamin B12.

Havsalger är av ökande betydelse inom medicinen, kosten och kosmetiken. Det är speciellt s.k. brunalger som är mycket vitamin- och mineralrika. Till brunalgerna räknas bl.a. knöltången (ascophyllum nodosum) och blåstången (fucus vesiculosus). 

Algerna innehåller ca 18 % mineraler och spårelement (magnesium, kalk, kalium, natrium, järn, jod, silicium, krom, mangan, zink, selen m.m.), 20 olika aminosyror samt flera polysackarider (sockerarter) mestadels bundna som natriumsalter (alginater). Natrium i alginaterna kan lätt bytas ut mot tungmetaller som elimineras via tarmen då alginater inte resorberas via tarmslemhinnan. 

Detta gör att havsalger kan användas vid tungmetallförgiftning t.ex. i samband med sanering av kvicksilverhaltiga tandfyllningar. Även som kosttillskott för extra tillskott av vitaminer, mineraler och spårämnen kan havsalger användas och tillföra bl.a. jod och selen som ofta är bristämnen i normalkosten. 
N. Bastigkeit, Ärztezeitschrift f. Naturheilverfahren 40, 9 (1999) 658-65

Utdrag ur KarlstadsBörsen nr 8/97

Nyckeln till ett friskt liv är vad vi stoppar i oss

Läkarvetenskapen och forskningen känner till ytterst små mängder av till stor del okända ämnen behövs för att människan skall förbli frisk. Samtidigt är det ett mysterium hur kroppen har förmågan till egen bot och lindring.

Forskningen upptäcker ständigt okända mineraler, vitaminer, enzymer och andra substanser och extrakt för att hålla en människokropp frisk. Exakt hur kroppen använder detta är fortfarande ett mysterium, ej heller i vilken mängd. Vad man vet är att en ytterst liten felande millimicrodel kan förorsaka cancer, hjärnskador, för tidigt åldrande o.s.v.

Allmäntillståndet allt sämre
Bengt Wranghaf insjuknade 1992 och läkare konstaterade cancer (malign Hodgkins). Efter operation och strålbehandling fick Bengt några månader senare besvär i njurområdet. Läkare trodde att det var njursten och behandlade därefter. Då besvären inte avtog skitröntgades Bengt och det upptäcktes att hela bukhålan var full av metastaser.

Fortsatt strålbehandling var utesluten och Bengt behandlades istället med cellgifter. Blodvärdet och allmäntillstånd blev allt sämre, behandlingen fick upphöra då de vita blodkropparna inte orkade med mera.
Bengts enda glädje var bl a två hästar samt en fårtacka med lam. Den ena hästen var gammal och hade blivit allt sämre i kondition och allmäntillstånd.

Fåratacken led sedan åretal tillbaka av ett fult munsår. Den tillkallade veterinären konstaterade att munsåret inte gick att göra något åt och att en avlivning av stoet var det bästa rådet.

Ishavsalgerna
Av en tillfällighet kom Bengt i kontakt med tidningen Land, där Alg-Börje hade annons med ishavsalger. Annonsen väckte Bengts interesse och han beställde varor därifrån. Idén var att daglig ge hästen och tacken en daglig dos av Alg-Börjes ishavsalger och Bengt trodde knapp det var sant när fårtackens munsår var helt läkt på tre veckor. Under samma tid hade den orkeslösa häst förvandlats till den piggaste i hagen.

Det var nu Bengt tänkte att dessa alger kunde vara något att testa själv. Morgon och kväll tog han tre matskedar ishavsalger, och det smakade vedervärdigt. Men eftersom han inte gick på någon behandling, och blodprover och allmänkonditionen var usel, tyckte han inte det fanns något att förlora.

Förändringen
Efter ungefär tre veckor började Bengt känna att något hände med honom. Blodproverna blev allt bättre liksom allmäntillståndet. Efter ytterligare en månad var han helt återställd både till sin egen, och läkarnas stora förvåning. Det har gått två år sedan den här tiden och Bengt känner sig helt frisk.

Han tränar dagligen, vintertid på gymet och sommartid på cykeln då han trampar fram hela 100 mil i månaden. Ishavsalger äter han fortfarande och kompletterar sin ”egen” behandling med C-vitamin, vitlök och äppelcidervinäger. Bengt har förstått att nyckeln till ett frisk och bra liv är vad vi stoppar i oss. Märkvärdigare är det inte.

Läkareuttalande på skam 
Läkare brukar ironisk häckla homeopatin, dessa tvärsäkra uttalande kommer allt mer på skam av den vetenskapliga gren de själva är uppbundna till, säger Bengt Wranghaf och tänker på den aktiestyrde läkarmedelsindustrin. Tillfrisknanden av hälsoprodukter och homeopatmedicin tillskrives placeboeffekt. Dessa personer kan då tala om detta för mitt sto och även fårtacken, att det är inbillning. Jag själv vet att både djuren och jag själv mår bra av alger och rätt kost.
 

Havets njurar
Ishavsalger, dess makroalger är havets njurar. Utan dessa dör havet och all dess liv. I alger finns alla vitaminer och mineraler som allt levande på jorden behöver. Den process som algen utför i havet fortsätter i det landlevandes mage och tarmkanal när den inmundigas. Kroppens egen förmåga att bota sig själv är även ett mysterium.

Men, visst är det så: Vi använder ingen sämre oljekvalitet i en dyr bil… men i vår kropp som är långt mer komplicerad, där häver vi ner allt skräp och sörja och tror det saknar betydelse. Jag vet att det inte är så, avslutar Bengt Wranghaf.

Karlstadbörsen finns inte mera och Wranghaf hade stavats Wranghof, så jag hade lite svårt att hitta honom, men det gick!

Tidningsartikeln var från 1997.
Jag ringde till Bengt 31 mars 2008 och frågade om jag fick kopiera den till min hemsida. "Hjärtans gärna" sade han. Jag hade en god pratstund med honom och han berättade att han hade slarvat med algerna, fått konstaterat cancer igen men botat sig själv återigen med alger och Carragen. Han äter allt i pulverform. Han blandar till algmjöl och Carragen med vatten och saft, bländar det och sätter i kylskåpet där det stelnar.

Den 27 januari 2015 ringde Bengt till mig, pigg som en nötkärna.
Jag hade återigen en lång trevlig samtal med honom. Han ville fråga mig om hjälp till en väninna som har Diabetes 2 och jag hänvisade till Kostdoktorn.se i första hand.

Jag frågade samtidigt om han fortfarande tog alger och speciellt Carragen som nån tror är skadligt. Jajamen! Det har jag nu gjort i 20 år och jag är den enda patient från den tid som fortfarande är i livet.

Doktorn fattar ingenting, ha ha!

(En sökning på Bengt d 10 juni 2019 viser han lever och nu är 76 år)

 

UPP

Rödalg mot cancer

Göteborgs-posten fredag 14 juli 2006


Vanlig rödalg kan stoppa virus som orsaker cancer i livmodern
En vanlig alg kan hindra spridningen av papillomvirus, som är en vanlig orsak till livmodercancer. Det sexuellt överförbara papillomvirus HPV finns i flera former. En variant orsaker könssjukdomen kondylom. En annan typ av viruset orsaker de cellförändringar som ofta leder till livmodercancer.


Nu har ett amerikansk forskarlag
överraskande funnit att en rödalg som är vanlig i våra vatten, karragentång, är mycket mer effektiv mot uppkomsten av papillomviruset HPV än någon annan hittills känd medicin. Hemligheten ligger i geléämnet karragen, som utvinns ur algen.


Vad som väcker omvärldens
intresse är att substansen redan används, främst som konsistensgivare i livsmedel (E 407), tandkräm, hudvårdsprodukter och glidmedel.


Karragentången (Chondrus crispus)
har använts i folkmedicinen i hundratals år på grund av sin antivirala egenskaper, så kunskaperna om karragenets medicinska effekter är inte nya. Att ämnet verkar vara det mest effektiva mod just papillomvirus, visste man däremot inte förut.


Professor glatt överraskad
Försöken har ännu bara gjorts ”in vitro”, alltså i laboratorium.
Nu återstår att se om samma effekt uppnås även i verkligheten. Eftersom karragen redan finns i bland annat glidmedelsbehandlade kondomer finns möjlighet att mäta resultat inom en snar framtid.


Professorn i virologi Joakim Dillner
på avdelningen för mikrobiologi i Malmö blev glatt överraskad när forskarrönen offentliggjordes.
-Den första känslan var att det här ändå inte kan stämma, det verkar lite för lätt på nått sätt. Vi får se vilka kliniska effekter detta kan få, men det verkar lovande, säger han till GP. Det har aldrig funnits någon bot för papillomvirus, det enda att göra för den som drappats är att operera bort den angripna huden.


Störst problem med papillomvirusinfektioner
har man dock i utvecklingsländerna. -För tredje världen kan upptäckten bli betydelsefull, eftersom man på ett effektivt och billigt sätt kommer att kunna behandla kvinnor som kan slippa drappas, säger professor Dillner.


I flera utvecklingsländer
har man med WHO:s hjälp nyligen börjat pröva karragen mot HIV och Herpes, där substansen visat sig ha viss dämpande effekt. Enligt det amerikanska forskarlagets nya upptäckt är karragenets effekt mot papillomvirus tusenfalt högre.

Malin Leissner 031-62 41 21 malin.leissner@gp.se

 

UPP           Tillbaka till Cancersidan