Kaffe

Det finns faktisk många bra egenskaper med kaffe som hamnar lite i skymundan när det talas om hälsa. Mest hör man om hur skadligt det är, men fakta är att det är en "Drog" vi kan unna oss hela livet. 4 koppar om dagen sägs vara optimalt.

Jag frågade engång en kemist varför jag fick ont i magen av tunn kaffe men inte av stark. Man skulle ju tro det var tvärtom. Det är fördi att i tunn kaffe har garvsyren övertaget, sade han, och i stark kaffe är det koffeinet som blir mest verksamt.

Jämförd med inte att dricka kaffe alls, ger tre koppar om dagen en genomsnittlig ökad livslängd med hela 5 år.
(I samma undersökning gav tre burkar läsk i veckan en minskad livslängd med 5 år!)

Jag gjorde lite eljobb på ett ålderdomshem i Skåne, och blev inviterat på eftermiddagskaffe tillsammans med de boende och personal. "Du kan väl inte gissa hur gammal fru Olsson du sitter bredvid är"? Näh. "Fru Olsson är 102 år gammal"! Oj, svarade jag. Det var imponerande. Lite senare tillfrågades fru Olsson om hon ville ha mer kaffe. "NEJ TACK! Jag har redan fått en och en halv köpp!

Jag vet inte hur det är i Sverige, men i standard USA-kosten utgör kaffe den största källa till antioxidanter, och med tanke på den amerikanska kaffe är ökänd för att vara tunn, måste mängden vara än större i Sverige, då vårt kaffe är starkare.

Skyddar mot cancer
En studie vid Karolinska Institutet i 2012 visade att kaffe har en stark skyddseffekt mot bröstcancer och i en annan studie visade samma sak mot prostatacancer.

En studie vid Harvard University i Boston visade att kaffe skyddar mot malignt melanom, alltså hudcancer.

Kanske är det denna rapport som menas?: Ny forskning visar att kaffe är bra för mer än bara nöje. En studie som publicerades i Journal of the National Cancer Institute säger att kaffe kan bidra till att minska risken för att utveckla malignt melanom, den dödligaste formen av hudcancer.

Ett team av forskare som frågat 447.000 icke-spansktalande vita personer (eftersom de har en högre risk för hudcancer) förde experimentet. Varje person fick fylla i ett frågeformulär om sina mat- och dryckesvanor och sedan följdes de upp 10 år senare.

Vad de upptäckte var, att de mest frekventa kaffedrickare i gruppen - vi pratar fyra eller fler koppar om dagen - hade en 20% lägre risk att utveckla malignt melanom än sina jämnåriga som drack mindre. Forskarna teoretiserade att hemligheten kan ligga i ett klorogensyra och en kaffeinsyra som finns i kaffe. Dessa syror var effektiva i att undertrycka UVB-inducerad hud cancer i en annan studie med möss, så att dricka kaffe kan alltså vara hälsosamt.

Parkinson
En studie viste att om man drack tre koppar kaffe var dag under 20 år, hade man bara hälften så stor risk att få Parkinsons sjukdom

Diabetes
Kaffe minskar risken att får åldersdiabetes. Koffeinet tycks skydda mot utvecklingen av diabetes därför det innehåller ämnen med positiv effekt på kroppens sockeromsättning.

Grå Starr
Kaffe kan tillsammans med vitamin E skydda mot grå starr, enligt en svensk studie.

UPP