Rooibos
Har särskilt blivit känt för att den är så bra mot kolik.
Det är en ört som bara växer i Västra Kap, Sydafrika. Det är den örtte som i smak ligger närmast te, och när man nu ändå ska laga en god kopp te, varför inte prova en te som dels smakar underbart gott och som samtidig kryllar av nyttiga näringsämnen?

Dessutom är Rooibos helt koffein/tein-fritt vilket gör den ett populärt alternativ till både kaffe och te, speciellt som "a nice cup’er" vid läggdags. Rooibos kan drickas varm eller kall och även användas som krydda i maten. Rooibos innehåller ingen oxalsyra och har mycket låg garvsyrehalt.

Rooibos används också att ge lyster åt mörkt hår (som kamomill för ljust hår). I Holland och Tyskland används Rooibos i dag som ingrediens i allt, från barnmat till tandkräm och kosmetika.

Rooibos innehåller ett flertal mineralämnen i kolloidal form som kroppen behöver som t.ex. kalcium, kalium, järn, zink, magnesium, mm. Rooibos innehåller även en enzym, SOD Super Oxide Dismutase.

Efter ett hårt träningspass återställer den inte bara vätskeförlusten men även en mängd viktiga mineraler som svettas bort i gymet. Rooibos är lätt att göra då det bryggs precis som vanligt svart te.

Historik:
Rooibos-busken har inte påträffats någon annanstans än i Cedarbergen i Sydafrika, försök har gjorts att odla den på andra ställen i Afrika, men än har ingen lyckats. Det anses vara det speciella klimatet och den sandiga jorden som är anledningen till att busken endast trivs där.

Ursprungligen är Rooibos en vildväxande buske som har använts sedan urminnes tider av Khoisan, urbefolkningen i Sydafrika. De skördade och utvecklade den avancerade jäsningsproceduren som ger Rooibos dess speciella färg och milda smak.

Rooibos-busken kan skördas i ca 3-4 år. När busken dör måste marken vila en tid. Det är de översta kvistarna som används. De plockade kvistarna kan med fördel lagras en längre tid. Som odlad buske har den funnits i ca. 100 år. Det sägs att en invandrad ryss; Benjamin Ginsberg med kontakter i tebranschen började odla busken i större mängd för kommersiella syften i början av 1900-talet.

Redan på 1770-talet upptäckte den svenska botanisten Carl Peter Thunberg Rooibos, vilket betyder "Den röda busken." Han såg hur den användes av Khoisan-folket. Det var Thunberg som först spred kunskapen om busken till Europa, och gav den dess latinska namn "Aspalathus Linearis".

Te på termos smakar oftast bladhr men inte Rooibos! Jag tycker att teet är lika gott efter många timmar på en termos som nybryggd. Jag använder 1 toppad matsked Rooibos till en liter vatten och låter det dra 5 minuter.

Lite kul
Jag läser gärna deckare, och oftast dricker hjälten Whisky, öl, vin eller massor och av svart kaffe. I Alexander McCall Smith's: Damernas detektivbyrå-serien som föregår i Sydafrika, dricker hjältinnan, den traditionellt byggde Mma Ramotswe, otaliga koppar Rooibos.

Bra reklam för en jättebra dryck. Dessutom är det några riktigt bra böcker. Inga pusseldeckare, men varma och goda.
-Och mycket fniss!

 

UPP