Yerbamate

Blad från trädet: Ilex paraguariensis

Behöver du energi? Har du astma, allergi besvär? Prova Yerbamate, eller maté som den ofta kallas. Maté är den mest populäre drycken i stora delar av Sydamerika.

Forskare vid Pasteur Institutet i Paris konkluderade i 1964: Maté innehåller nästan alla näringsämnen som är nödvändiga för livets upprätthållande.

Maté fyller dig av energi. Du är klar i hjärnan, orkar mycket mer fysiskt som psykiskt. Du kan hoppa över en måltid och har mindre behov av godis, snacks och alkohol.

Maté innehåller matein. Det är inte vanebildande men ersätter ditt koffeinbehov helt. Din mage och tarmfunktion är på topp, bihålorna också. Du blir mer sällan sjuk då dit blod renas, avgiftas och blodtrycket stabiliseras. Maté är isär ett bra alternativ till kaffe för du som jobbar natt. Tråkiga fakta? – Vad med om du får ett bättre sexliv?


En missionär
så redan på 1500-talet att de infödda i Paraguay kunna löpa en hel dag genom skogen på enbart stora mängder Yerbamate. En äkta energidryck som borde få dagens energidrycksfabrikanter att skämmas och gå hänga sig i närmsta lian. Moderna s.k. ”energidryck” består av koffein, socker o.a. som ger ett tillfälligt kick, men på sikt, kraftigt belastar och urlakar kroppen istället för att hjälpa den.

Bryggning:
För att njuta en kanna välsmakande Yerbamate, använd 2 matskedar pr liter. Laga te som vanligt men vattnet får inte vara helt kokande. Låt dra 10 min och filtrera. Dubbel temängd om det ska användas som stärkande medel.

Sydamerikanen sätter sin bombilla i mugg eller kalebass, fyller koppen 2/3 med maté och häller på vatten. Det är verkligt barska grejer! När koppen är tom häller han på mer vatten och flyttar bombillan till ett annat ställe i slumpen.

En bombilla är ett,
ofta vackert dekorerad, sugrör i metall med en bred sil i botten.

Här på Mate.de finns många sorters Mate och tillbehör till bra pris. Sidan finns på tyska, engelska och spanska.

Kul att sörpla med en bombilla i en "kalebass" om man vill dricka det på traditionellt sätt som påven på bilden
Jag gav t ex 380 kr för 3 kilo Pajarito från Paraguay inkl frakt för detta i länken i mars 2017.

Bra info om Yerbamate på engelska.

 

UPP

Antioxidanter

Antioxidanter

Professor Stig Bengmark skriver: Teer är rika på antioxidanter, kanske inte lika mycket som de råvaror som nämnts ovan men det kompenseras av att man dricker så mycket mer av te. Mitt favoritte som jag dricker varje dag är Yerba Mate, ett sydamerikanskt gräs-te (finns i alla te-affärer, hälsokostaffärer och på nätet). Det togs till Europa av jesuiterna som var med på Columbus båtar och som drack det dagligen men speciellt då de fastade, mycket för att hålla hungern borta. Det är, efter olivbladste (osäker på om det finns i Sverige, finns inte med på jämförelsen nedan), det mest antioxidantrika te som vi för närvarande känner till. Om du behöver vänja dig vid smaken kan du blanda det med t.ex. fruktte i början.

 

UPP

Polyphenoler

Polyphenoler.

Professor Stig Bengmark skriver: En annan studie jämförde yerba-teets innehåll av antioxidanter liksom dess förmåga att ”strypa” inflammation med grönt te och kända rödviner – en tävling som faktiskt yerba-teet vann med råge.

Cirka 275 artiklar, forskningsrapporter och översikter om yerba-teets hälsoeffekter finns tillgängliga på forskningsregistret PubMed. De rapporterar om unik förmåga att hålla hungern borta, förtunna blodet, öka genomblödligheten av vitala organ, förbättra blodsockret och blodfetterna, förhindra kärlkatastrofer och sänka kroppsvikten (Gambero ARibeiro ML. Nutrients. 2015;7:730-750) vid regelbunden konsumtion.

 

UPP